3 Old Pulteneys en een Twitter tasting

Gisteren werd de tweede Twitter tasting van Edinburgh Whiskyblog / Alembic Communications / Inver House distillers gehouden. Een paar maanden geleden waren het de nieuwe Balblair whisky’s die geproefd werden, deze keer was Old Pulteney aan de beurt.

De tasting bestond uit 3 samples, de Old Pulteney 12, Old Pulteney 17 en een nieuwe, nog uit te komen Travel Retail fles genaamd wk209, Good Hope. Net als vorig jaar de wk499 is dit het registratie nummer en de naam van een haringvissersschip in Wick, waar Old Pulteney zit.

Old Pulteney 12

Geur:
Old Pulteney 12 bij Master of MaltDe geur is erg fruitig met veel ananas, appel en ander geel fruit. Na een tijdje wordt het allemaal wat graniger. Ook proef ik kokos, citroen en vanille. Het geheel wordt ondersteund door een flink zoute zeelucht.

Smaak:
De smaak is al iets minder fruitig, maar nog steeds proef ik de ananas en de appel. Het geheel wordt wat zwaarder en voller. Ook hier is het graan aanwezig. Lichte houtinvloed, maar nergens te veel.

Finish:
De finish is niet zo lang, maar wel erg mooi. De smaken vloeien redelijk snel weg, maar dat is niet zo erg. Tijd voor de volgende!

Old Pulteney 12, 40%, +/- 30 euro.

4 sterren


Old Pulteney 17

Geur:
Old Pulteney 17 bij Master of MaltDe geur is veel lichter, doordat de whisky langer in het vat gezeten heeft. Het doet sterk denken aan Clynelish, met wat bijenwas, zout, iets meer houtinvloeden en honing. Ook ruik ik op den duur nootmuskaat.

Smaak:
Het mondgevoel is wat prikkelig, als spa rood, met graan, citroen en ook wat hout. Ook hier komt die nootmuskaat en wat gember om de hoek. Ook hier is de ondertoon van vanille en zout aanwezig.

Finish:
De finish is veel langer dan die van de 12 jaar oude en heeft een mooiere smaakontwikkeling. Af en toe pik ik ook nog wat banaan op, maar het lijkt alsof die op de vlucht is!

Old Pulteney 17, 46%, +/- 70 euro.

5 sterren


Old Pulteney Good Hope WK209

Geur:
RUBBER. Iedereen tijdens de Twitter tasting kwam wel tot dezelfde conclusie, dat je even door het rubberluchtje heen moet om bij het lekkere te komen. Het ruikt echt naar ballonnen, maar na een tijdje komen mooie sherry tonen naar boven. Gedroogde pruimen en dadels met veel Europees eiken, die echte sherry smaak van whisky.

Good Hope WK209

Smaak:
De smaak is al veel beter dan de neus, want hier is dat rubber niet zo heel erg aanwezig. Ondanks de sherry vaten krijg ik sterk de smaak door die Tawny Port ook kan hebben. Dat weeige zoete, zonder dat het vies wordt overigens. Licht drogend, met ook wat cacao en meer zoet fruit.

Finish:
De finish is wat notiger dan verwacht, maar ook hier zetten de gedroogde vruchten en het drogende effect van het hout flink door. Volgens mij zijn er vrij actieve vaten gebruikt.

Old Pulteney ‘Good Hope’ wk209, 46%, prijs nog niet bekend.

3 sterren

De drie whisky’s zijn ongeveer in een uurtje geproefd, en gelukkig deed Malcolm Waring, de distillery manager van Old Pulteny zelf ook mee. Dat was erg leuk, en hij kon tijdens elke dram leuke achtergrond informatie over de spirit, de gebruikte vaten en het proces geven.

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Old Pulteney and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 3 Old Pulteneys en een Twitter tasting

  1. Pingback: Old Pulteney Duncansby Head, 46% | Malt Fascination

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s