Cambus 24

Cambus? Is dat een distilleerderij? Ja, maar dan Grain Whisky. Grain whisky is de whisky die, naast Single Malts, in blends gaat om het product aan te vullen. Over het algemeen een beetje een ondergeschoven kindje in de industrie. Fabrieksproduct. Het wordt vaak gestookt tot rond de 94% om maar zo veel mogelijk rendement te hebben. Echter is het niet zo dat als je het lang laat liggen dat het niet lekker wordt. In tegendeel!

Geur:
Cambus 24 Grain WhiskyKokos, vanille, wat graan. Bijenwas (zo’n zoete vettige lucht). Ik denk ook Kirsch te ruiken, die kersen brandewijn. Vrij complex, helemaal voor een Grain whisky. Je herkend wel dat het een deel van een blend is. Het blijft over het geheel vrij licht van geur.

Smaak:
Licht prikkelend. Zoete creme brulee en weer kokos. Duidelijk dat het een bourbon vat geweest is. Later wordt de Cambus wat pittiger en ook een beetje granig. Doet me denken aan Frosties, die gesuikerde Corn Flakes met die tijger op de doos. Na een half uurtje gaat ie wat chemisch bloemig smaken, beetje schoonmaakmiddel. Een reden om niet te lang te wachten!

Finish:
Zoet fruit, een beetje banaan zelfs. Weer vanille, maar nu ook wat aangevuld door honing. Niet echt lang, maar ook niet heel kort.

Eigenlijk een hele mooie whisky. Ik hou sowieso wel van whisky uit goede bourbon vaten, en dit, als een van mijn eerste grain whisky’s, doet me duegd. Cambus is in 1993 gesloten, wat wel jammer is blijkbaar. Hoewel het dan natuurlijk wel zo is dat er wat meer uit kan komen op leeftijd, wat Grain whisky wel nodig heeft.

Cambus 24 jaar oude Grain Whisky 20-03-1985 – 31-05-2010, Bladnoch forum, 52,7%, +/- 60 euro.

Geur: 9
Smaak: 8
Afdronk: 8
Ervaring: 10
Prijs/Kwaliteit: 10

Totaal: 45 punten

5 sterren

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in - News and Announcements. Bookmark the permalink.

2 Responses to Cambus 24

  1. Pingback: Rounding up the Bladnoch Forum Bottle-Share | Malt Fascination

  2. Pingback: The Usquebaugh Society’s 24th birthday – part 1 | Malt Fascination

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s