De jaarlijkse boeken

Elk jaar komen de updates van bekende whisky boeken weer uit, waarbij met name gelet wordt op de Whisky Bible van Jim Murray en het Malt Whisky Yearbook.

De whisky bijbel was een klein handzaam boekje waarin duizenden proefnotities van Jim Murray staan. Ik ben het lang niet altijd eens met zijn proef systeem en resultaten, maar de omschrijvingen zijn vaak erg leuk. Er wordt gebruikt gemaakt van 100 punten, waarbij ook halve punten gegeven worden. Dat geeft een schaal met 200 punt mogelijkheden, waarvan onder de 60 punten nauwelijks gebruik gemaakt wordt. Dat lijkt mij vreemd, want dat zou betekenen dat nagenoeg alle whisky een voldoende scoort. Dat probeer ik hier anders te doen.

Ik zei hierboven dat het een handzaam boekje was, die whisky bible. Dat komt omdat dit jaar een andere uitgeverij achter de vrijgave zit en ook het design aangepast is. Wat hier het resultaat van is, is mij nog niet helemaal duidelijk.

Malt Whisky Yearbook 2011

Het Malt Whisky Yearbook is een redelijk droog boek, qua inhoud. Het gaat veelal om statistieken van distilleerderijen, verschuivingen in de markt en aan- en verkopen van bedrijven door andere concerns. Sinds vorig jaar komt gelukkig de focus wel meer te liggen op interviews met mensen in de distilleerderijen, het proces en veel en veel meer achtergrond informatie. Lees hier meer.

Al met al geen boeken om volledig uit te spitten qua inhoud, maar wel erg leuke naslagwerken. De geringe hoeveelheid artikelen maken het meestal toch al wel waar voor je geld, en de rest is leuke aankleding.

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in - News and Announcements and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s