Muziek in 2010

Ik probeer over het algemeen te vermijden dat ik berichten plaats die niet direct met whisky te maken hebben. De enige uitzondering die ik daarvoor wil maken is het lijstje met favoriete muziek van 2010. Dit heb ik voorgaande jaren op mijn vorige blog ook gedaan en dat was altijd wel een leuk bericht.

Dit jaar is er vrij veel goede muziek uitgekomen, voor mij vooral uit onverwachte hoeken. De albums waar ik naar uitkeek zijn me, gemiddeld, wat tegen gevallen. Het nieuwe album van The John Butler Trio, Band of Horses, Eels, Grinderman, Yeasayer en Belle and Sebastian vond ik erg tegenvallen. Aan de andere kant zijn er ook artiesten als CocoRosie, Joanna Newsom, The Black Keys en The Tallest Man on Earth die ik weer erg vind meevallen of zelfs heel erg goed vind.

Veel nieuwe muziek dus. Zelfs in genres waar ik normaal ver van weg blijf, zoals R&B en hiphop zijn dingen uitgekomen die ik erg weet te waarderen.

Hieronder de lijst, van nummer 25 naar nummer 1!

Blaudzun - Seadrift Soundmachine#25 – Blaudzun – Seadrift Soundmachine

De beste Nederlandse plaat in het lijstje. Dit jaar was het redelijk rustig op het binnenlandse front, maar deze plaat is zeker de moeite waard. Goede zang, mooie teksten en arrangementen.


Murder by Death - Good Morning, Magpie#24 – Murder by Death – Good morning, magpie

Ik werd hierop gewezen door een mede-facebooker omdat er wat nummers over whisky op staan. Maar eigenlijk vind ik de hele band wel cool. Aparte zang, dicht tegen country aan, maar wel anno 2010.


Best Coast - Crazy for You#23 – Best Coast – Crazy for you

Rammelende Garage rock/pop. Ik hou er wel van, met leuke snelle liedjes. Vrij aanstekelijk en zomers.


Broken Bells - Broken Bells#22 – Broken Bells – Broken Bells

Een project van Danger Mouse en James Mercer van The Shins. Live niet zo spannend, maar het zit enorm sterk in elkaar.


Knife - Tomorrow in a Year#21 – The Knife – Tomorrow, in a year

Een soort van begeleidende muziek bij een Darwinistische musical/opera. Heel apart, maar ik vind het geweldig.


The Tallest Man on Earth - Sometimes the Blues is Just a Passing Bird#20 – The Tallest Man on Earth – Sometimes the blues is just a passing bird

Dylaneque folk muziek in een wat modernere variant. Erg mooi, live briljant en simpelweg erg goed. Het album staat nog hoger!


Micah P Hinson - And the Pioneer Saboteurs#19 – Micah P. Hinson – And the pioneer saboteurs

Een Texaanse muzikant met duistere broedende muziek. Erg mooi.


Nick Cave and Warren Ellis - The Road#18 – Nick Cave and Warren Ellis – The road

Wederom een soundtrack door Nick Cave en Warren Ellis die hoog in mijn lijst staat, net als voorgaande jaren. De muziek is prachtig en verwoordt de desolate wereld van de jongen en de man schitterend.


Julia Stone - The Memory Machine#17 – Julia Stone – The memory machine

De vrouwelijke helft van Angus and Julia Stone heeft ook een solo plaat. Deze is wel aanzienlijk beter dan die van haar broer. Mooie liedjes, wel raar dat ik deze plaat vorige week pas ontdekte.


Dead Weather - Sea of Cowards#16 – The Dead Weather – Sea of Cowards

De 38e band van Jack White, en het 2e album daarvan. Deze vind ik wel goed met coole liedjes en wat sterkere composities.


Jonsi -  Go#15 – Jonsi – Go

De frontman van Sigur Ros doet zijn wat vrolijkere ding. Sommige nummers wat te poppy naar mijn smaak, maar later op de cd maakt ie dat ruimschoots goed.


CocoRosie - Grey Oceans#14 – CocoRosie – Grey oceans

Ook het vierde album bevalt me goed van de zussen Cassidy. Ik was wat huiverig door de matige EPs van de laatste paar jaar. Dit zit gelukkig als vanouds straks en speels in elkaar. Belachelijke hoes trouwens.


April Smith and the Great Picture Show - Songs for a Sinking Ship#13 – April Smith and the Great Picture Show – Songs for a sinking ship

Een Amerikaanse variant op wat Caro Emerald hier doet. Maar dan zonder dat alle liedjes hetzelfde klinken.


Antony and the Johnsons - Swanlights#12 – Antony and the Johnsons – Swanlights

Een aanzienlijke verbetering na de vorige 2 albums. Mooie liedjes, mooie muziek en mooie zang. Alles klopt.


Beach House - Teen Dream#11 – Beach House – Teen dream

Ondanks een zeer matig Lowlands optreden toch een hoge notering. Een mooie, wat donkere plaat die veel te snel voorbij is.


Angus & Julia Stone - Down the Way#10 – Angus and Julia Stone – Down the way

Eindelijk weer een nieuwe plaat van broer en zus Stone. Na solo avonturen werkt dit toch het beste. De plaat had wel hoger geeindigt als Angus zich meer op muziek dan op zang zou focussen. Hij zingt gewoon niet zo goed.


Janelle Monae - Archandroid#9 – Janelle Monae – The archandroid

Mijn eerste R&B plaat! Janelle Monae weet het goed te doen met energieke liedjes die niet steeds de halve lyrics uit ‘baby’ teksten weet te maken. Lekker bombastisch ook.


Arcade Fire - Suburbs#8 – Arcade Fire – The suburbs

Voor velen de plaat van het jaar, en ondanks dat het verschrikkelijk goed is, is het niet mijn favoriet.


Mimicking Birds - Mimicking Birds#7 – Mimicking Birds – Mimicking birds

Een onder-de-radar plaat voor de halve wereld. Ik heb 6 maanden op mijn bestelling moeten wachten, maar uiteindelijk was ie er dan toch. Supermooie moderne folk liedjes


National - High Violet#6 – The National – High violet

Deze kan niet ontbreken. Veel duisterder en somberder wordt het niet, maar wel schitterend geproduceerd. Ambachtelijke muzikanten zijn het!


Tallest Man on Earth - The Wild Hunt#5 – The Tallest Man on Earth – The wild hunt

Het album van dit jaar. Schitterende nummers, behalve de afsluiter met piano. Zonder die had deze plaat hoger gekomen!


Joanna Newsom - Have One on Me#4 – Joanna Newsom – Have one on me

Een lange 3cd box, 45 minuten per cd in 6 nummers. Iets toegankelijker dan Ys van een paar jaar terug. Supermooi, met harp en vaak iel qua opbouw. Een die ik nog vaak zal draaien!


Black Keys - Brothers#3 – The Black Keys – Brothers

Een soort all-time favorite band. Wederom snoeihard, helemaal live. Alles klopt en dat ze maar met 2 man zijn (normaliter) zit de muziek vol. Niets aan toevoegen, niets ontbreekt. Gave nummers ook weer, misschien wel mijn favoriete Black Keys plaat!


Anais Mitchell - Hadestown#2 – Anais Mitchell – Hadestown

Een samenwerkingsproject tussen veel muzikanten onder leiding van Anais. Eigenlijk vertelt de cd het verhaal van Orpheus, op een musical manier. Zulke mooie nummers hoor je niet vaak op één cd!


Laura Marling - I Speak Because I Can#1 – Laura Marling – I speak because I can

De nummer 1 van dit jaar. Een folk plaat van een Engels meisje van 20. De halve folk wereld is volkomen ondersteboven van haar liedjes-schrijf-kunst. Zeker mijn favoriete album, heb het al helemaal grijs gedraaid. Ik kan maar moeilijk uitleggen waarom dit zo goed is, maar veel beter dan dit wordt het in mijn ogen niet…

Advertisement

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Muziek in 2010

  1. Pingback: Music in 2015 | Malt Fascination

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s