Rosebank 25

Vorig jaar zijn Anneke en ik verhuisd van Den Bosch naar Krommenie. Daar zou ik een kantoortje in huis krijgen omdat ik zeker 40% van de tijd thuis werk. Dat kantoor zou dan ook mijn whiskykamertje worden. Afhankelijk van tegen wie ik praat heb ik het over de whiskykamer of het kantoor tegenwoordig.

Uiteraard was dat voor mij een ‘geldig’ excuus om een nieuwe whisky te kopen ondanks dat het toen niet heel goed uit kwam. Ik kreeg tenslotte een whiskykamer, een kantoor, we hadden een nieuw huis enz. Tijdens een 25-jaar-oude-whisky proeverij bij De Whiskykoning kwam deze voorbij en het was liefde op de eerst slok… Ik had er al veel over gelezen maar wat ik proefde was toch wel een heel nieuwe ervaring.

Geur:
Rosebank 25Veel alcohol, maar niet onaangenaam. Stro, geel fruit (ananas, meloen), hooi, en ook wat stalgeuren. Een boeren-whisky, zogezegd. Ook tref ik elke keer een klein spoortje rook aan. Totaal onverwacht bij een Rosebank, maar verre van onaangenaam. En dan nog droogbloemen. Geen pot-pourri of dat soort ellende, gelukkig.

Smaak:
De smaak is aanvankelijk verrassend zacht, maar hij bouwt mooi op in kracht. Hij heeft wel even nodig om los te komen qua smaak. Typische Rosebank smaken van licht fruit, gras, bloemen en stro. De leeftijd voegt veel moois toe, want niet alle Lowlands whisky’s kunnen 25 jaar goed handelen. Een olieig mondgevoel achter op je tong.

Finish:
Nu brandt alles netjes schoon. De alcohol zorgt wel veel flink wat prikkeling, maar ondanks dat doen op de achtergrond de smaken hun ding. Je onthoudt wel even dat je deze geproefd hebt!

Een van de betere die ik ooit geproefd heb. En vooral voor een Rosebank blijft ie me elke keer verrassen. Meestal zijn ze erg zacht en lieflijk. Sommigen hebben zelfs simpelweg geen smaak. Deze is anders. Deze is bruut. Dit is een beest. Een fles die stevig aan de prijs is, maar het is er ook een die je een paar jaar hebt staan!

Over de prijs in verhouding tot de fles: Het is verschrikkelijk veel geld, maar ik snap de prijs wel. Het is een gesloten distilleerderij waar nog maar weinig van beschikbaar is. Elk jaar komen er minder Rosebanks uit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Port Ellen (die nog veel duurder zijn ook). De prijs is hoog, maar de kwaliteit ook!

Rosebank 25, 1981-2007, 61,4%, +/- € 225

Geur: 10
Smaak: 9
Afdronk: 10
Ervaring: 10
Prijs/Kwaliteit: 0

Totaal: 39 punten

5 sterren

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in - News and Announcements. Bookmark the permalink.

3 Responses to Rosebank 25

  1. Jelle says:

    Leuk om te lezen dat je ook een kantoor/whiskykamer hebt. Zelf werk ik vaak 1 dag in de week thuis in de whiskykamer (voorheen computerkamer). Heb jij ook de neiging om tijdens een saai telefoongesprek je stoel om te draaien richten de whiskykast;-)

    Jelle

  2. Hoi Jelle! Ik heb die neiging nagenoeg de hele dag. Helaas krijg ik niet betaald om naar whisky te kijken, dat zou mooi zijn!

    Maar ik ben in ieder geval heel erg blij dat ik mijn flessen mooi weg kan zetten. Voorheen stond het op den duur in dozen en 4 rijen dik in de kast. Ik was sommige flessen alweer vergeten voor ik ze hier in de kast zette. Nog geen seconde spijt van gehad!

  3. Pingback: Rosebank 25, 1981-2007, 61.4%. Part 3 | Malt Fascination

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s