2 Highland Parks

Om gisteren een middag in de regen tuinieren mooi af te sluiten heb ik ‘s avonds maar eens een paar ouwe Highland Park whisky’s gepakt om weer op te warmen.

De eerste was een 11 yaar oude Highland Park van Gordon & MacPhail reserve uit 1997 (vat 5832). Eigenlijk was deze koop een vergissing omdat de slijter waar ik hem bestelde dacht dat het een ander vat was, wat ik eigenlijk gekocht had. Achteraf ben ik er blij mee.

Geur:
Het begint meteen heel notig, met walnoten, wat hout, maar ook ouderwetse geuren van leer en zachte rook, alsof iemand een sigaar rookt in een Chesterfield stoel.

Smaak:
Begint vrij scherp, maar dat kan ook op 56,4%. In de smaak is deze wat fruitiger dan in de geur. Ook wat zoetig, op een manier dat het doet denken aan fruitcake, met gedroogde vruchten.

Finish:
Ook de finish is fruitig. Hij komt wat vettig over, met redelijk wat rook. Het mondgevoel blijft vrij lang wat scherp, maar in je keel is deze vrij zacht.

4 sterren

De 2e Highland Park is een wat oudere, die ik al een paar jaar in huis heb. Een Adelphi botteling. Adelphi staat, net als Gordon & MacPhail redelijk bekend om hun goede bottelingen van sherry vaten. Het gaat om een 17 jaar oude uit 1985, gebotteld op 55,3%. Een paar jaar geleden kreeg deze whisky in Whisky Magazine bizar hoge cijfers.

Geur:
De geur is aanzienlijk droger en wat wranger. Door de paar jaar extra heeft deze wat meer hout invloeden. Ook is deze vrij peperig, en net zo notig als de vorige. Er komt wel iets meer van gedroogd fruit door in de geur. Ergens heb ik ook het idee dat ik iets van rood fruit op pik.

Smaak:
Ook in de smaak komt de peper door en mede daarom is deze vrij branderig. Een heel klein beetje rubber denk ik op te pikken.

Finish:
Misschien was het het tuinieren, of misschien omdat het de laatste was, maar in de finish pikte ik niet veel nieuwe smaken meer op. Niet dat dat erg is, want met de smaken die ik er reeds uitgehaald had zijn interessant genoeg om deze te blijven proeven.

4 sterren

Conclusie:
De Gordon & MacPhail variant is erg lekker en blijft over de gehele linie mooi in balans en ook complex. De tweede, van Adelphi, is in de finish wat minder boeiend, maar de geur kan je de hele avond van genieten. Uiteindelijk zou ik ze beide hetzelfde cijfer geven, omdat ze op andere manieren aan elkaar gewaagd zijn.

Advertisements

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm a web developer at Emakina. I'm highly interested in booze, with a focus on whisk(e)y. I like to listen to loads of music and read quite some books. I'm married to Anneke, have a daughter Ot, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in - News and Announcements, Highland Park and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s