Kilchoman

Zoals Marcel Bol van Whisky Import Nederland laat weten op Levenswater komt zeer binnenkort de nieuwe Kilchoman uit. Dit keer de Summer 2010 uitgave. Voor het eerst sinds Kilchoman 3 jaar oud is wordt er een normaal verkrijgbare botteling van bourbon vaten opgeleverd. Tot nu toe waren de gewone uitgaven gerijpt op sherry vaten. Uiteraard moest er daar eentje van gereserveerd worden bij Drinks & Gifts!

Deze winter voel ik al een mooie Kilchoman proeverij aankomen, met de eerste 4 reguliere uitgaven, een single cask en 4 spirits die de rijping van 0 tot 3 jaar mooi weergeven.

Kilchoman is net niet de nieuwste distilleerderij in Schotland. Inmiddels is daar Abhainn Dearg op het eiland Lewis nog bijgekomen. Kilchoman is wel de nieuwste die inmiddels officieel whisky op de markt brengt, daar is Abhainn Dearg nog wat te jong voor. De distilleerderij is gevestigd op Islay, min of meer om de hoek bij Bruichladdich. Het is een heel klein distilleerderijtje wat zoveel mogelijk probeert te doen met lokale grondstoffen op het eiland; locale gerst, locale turf, water uit de omgeving en mankracht van het eiland. Het enige wat onmogelijk van Islay kan komen zijn de vaten, maar dat is niet meer dan logisch.

Kilchoman Inaugural ReleaseKilchoman is een leuk distilleerderijtje wat buiten de dorpen op Islay ligt en een oude boerderij als locatie gekozen heeft om in 2005 te beginnen met stoken. Het product, wat ik er tot nu toe van geproefd heb, toont al een flinke volwassenheid voor een 3 jaar oude whisky. Veel ouderwetse zware tonen proef en ruik je erin terug. Het doet me erg denken aan Lagavulin.

Tijdens de eerder genoemde vakantie naar onder andere Islay zijn Anneke en ik er ook langs gereden. Het ziet er allemaal erg leuk uit, en het is gaaf omdat het zo’n kleinschalig project is. Het grote nadeel van de nieuwe distilleerderij is dat er geld in de kassa moet komen en dat proberen ze jammergenoeg op te lossen door een winkeltje erbij te houden met de grootst mogelijke rommel. Denk aan vijzels, thee, truien, kruiden, zeepjes en andere dingen die niets met Kilchoman te maken hebben, en in sommige gevallen eigenlijk niet eens met Islay of Schotland.

Advertisements

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm a web developer at Emakina. I'm highly interested in booze, with a focus on whisk(e)y. I like to listen to loads of music and read quite some books. I'm married to Anneke, have a daughter Ot, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Kilchoman and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s