Bourbon Heritage Month

Oftewel, de erfgoed maand van de Bourbon in Amerika. Het is officieel door de overheid afgeroepen, en wie ben ik dan om daar niet in mee te gaan.

Knob CreekGelukkig heb ik nog een paar mooie staan, dus ik denk dat ik mezelf vanavond maar een plezier ga doen met Knob Creek.

Wat ik leuk vind aan Bourbon is dat het over het algemeen wat goedkoper is dan Schotse whisky, en niet per se minder goed. Uiteraard zijn er veel massa producten die meer voor in de cola zijn. Wanneer je echter wat verder dan de oppervlakte kijkt kom je er ten eerste achter dat er veel meer is dan Wild Turkey, Four Roses en de andere grote namen. Ook is het zo dat van de grote namen zeker hele goede whiskeys uitkomen. Van Four Roses komen geregeld Single Barrels en Small Batches uit. Van Wild Turkey heb je gerennomeerde Rare Breed.

Wat wel verwarrend kan werken is dat er maar een paar distilleerderijen zijn die merknamen erbij verzinnen, of oude merknamen gebruiken van distilleerderijen die al jaren dicht zijn. Ook worden veel namen van belangrijke personen in de industrie gebruikt. Zo heeft de Buffalo Trace distilleerderij al 15 verschillende merken!

Buffalo Trace Antique Collection

Ik noemde eerder dat whiskey uit Amerika wat goedkoper is gemiddeld. Dat is natuurlijk niet in alle gevallen zo, maar er zijn maar weinig whisky’s die je voor een tientje of 3 of 4 kan kopen die echt top het topsegment behoren. Wild Turkey Rare Breed koop je voor zo’n 35 euro. De Four Roses Small Batch en Single Barrel gaan ook voor zoiets. Knob Creek, wat een merk van Jim Beam is is een fantastische whiskey, ook zo’n 35 euro.

Als je je prijscategorie een beetje oprekt naar 50 tot 60 euro voor een fles trek je eigenlijk alle registers al open behalve de extreem zeldzame en oude bottelingen. Elijah Craig 18 gaat voor ongeveer 60 euro en is beter dan de gemiddelde 18 jaar oude Schotse whisky voor die prijs (dat criterium is wel belangrijk!).

Grootste nadeel is alsnog het prijsverschil. Flessen zoals de Buffalo Trace Antique Collection zijn erg gelimiteerd en komen maar mondjesmaat buiten Amerika op de planken. Daar kosten ze dan 65 dollar per stuk (zo’n 50 euro) en hier gaan ze zeker over de 100 euro heen. En toch zijn ze het waard!

Maar goed, deze maand dus Bourbon Heritage Month, wat hier niet veel zal betekenen, maar in Amerika zullen er allerlei activiteiten aan gekoppeld worden, en waarschijnlijk ook wel een speciale botteling hier of daar. Mijn tip is dus om er hier ook iets aan te doen en eens een lekkere bourbon te proberen!

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in - American Whiskey, - News and Announcements, Jim Beam and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s