De eerste bottle-share

Recentelijk heb ik voor een aantal vrienden en kennissen een bottle-share georganiseerd. In de whisky wereld heersen er twee definities hiervan. Een is dat iedereen eigen flessen meeneemt naar een proeverij, de andere betekent dat iemand een aantal flessen koopt, er samples van maakt en uitdeeld. In het laatste geval betaald iedereen dan kostprijs van de samples. Een leuke manier om nieuwe dingen te proeven dus!

Glen Grant 1958Gezien het de eerste keer was moest er nog een en ander uitgezocht worden, zoals waar je 130 medicijnflesjes kan kopen voor schappelijke prijzen, maar dat mag de pret niet drukken.

Deze keer heb ik gekozen om alleen bottelingen van onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail te gebruiken. Dit is een van de oudste onafhankelijke bottelaars in Schotland en ze brengen op heel geregelde basis erg mooie producten uit. In Nederland is voornamelijk de “Reserve” serie te krijgen. Hier zitten erg mooie flessen tussen, maar het is natuurlijk ook leuk om wat exclusievere dingen te proberen. Uiteindelijk is dit het lijstje geworden:

 • Caol Ila 10yo – 1998 – 58,1%
 • Bladnoch 16yo – 1998 – 60,6%
 • Lochside 19yo – 1991 – 59,7%
 • Glenrothes 29yo – 1978 – 59,9%
 • St. Magdalene – 1975 – 43%
 • Glen Grant – 1958 – 40%
 • Strathisla 30yo – 43%
 • Longmorn 1979 – 30yo – 43%
 • Clynelish 1997 – 59,7%
 • Bunnahabhain 15yo – 1991 – 43%

Gordon & MacPhailMijns inziens een mooie mix tussen cask strength whiskies en een aantal die op ‘normale’ sterkte zijn gebotteld. Het aantal sherry casks is wat oververtegenwoordigd, maar dat is moeilijk te voorkomen bij Gordon & MacPhail.

Zodra de flessen binnen zijn ga ik proberen hier wat serieuze tasting-notes te plaatsen!

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Bladnoch, Bunnahabhain, Caol Ila, Clynelish, Glen Grant, Glenrothes, Linlithgow, Lochside, Longmorn, St. Magdalene, Strathisla and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to De eerste bottle-share

 1. Piet says:

  Hallo Sjoert,… weer een ICT-er !
  Hier nog een.

  Mocht je nog op zoek zijn naar sample flesjes, op Het Whisky forum is daarover een onderwerp met een aantal links:

  Piet, aka Peat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s