Caol Ila 1998-2009

De eerste proef notitie van de bottle-share! Gisteren heb ik bij goede vriend JP het eerste rondje langs de 10 whisky’s gemaakt en hebben we afgesloten met de Caol Ila. In tegenstelling tot nagenoeg alle Caol Ila’s heeft deze gerijpt op een First Fill Sherry Butt. Dat maakt hem op zich wat interessanter, omdat een vrij onbekende kant van deze whisky ‘fabriek’ belicht wordt.

Geur:
Caol IlaZodra je de dop van de fles haalt komt de bbq lucht je tegemoed. Je wordt bijna overwelmt door de geur van speklappen en zoete marinade. Rozijnen, perziken, en andere zoetigheid om alles aan te vullen.

Smaak:
Het vettige van een speklap blijft me bij. Ook de rooksmaak die je krijgt van de bbq waar ie op gebakken heeft. Dit alles wordt vergezeld door wat fruit, perziken op siroop, pruimen. Ook het olieige gevoel van Caol Ila zit er in.

Finish:
Flinke afterburner. Schroeierig gevoel, met een erg langzaam wegebbende sensatie van de smaak. Blijft lekker lang plakken.

Dit alles kost een euro of 50. Een van de goedkoopste flessen uit de bottle-share, maar zeker niet de minste. Wat een fantastische whisky is dit! Ik ben heel blij met een vondst als deze. De geur is onmiskenbaar, maar wel een beest van een whisky.

Caol Ila, 1998-2009, 10 jaar oud, 58,1%, Gordon & MacPhail Reserve

5-sterren

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Caol Ila and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Caol Ila 1998-2009

  1. Pingback: Bottle-share uitslag | Nog een whisky blog…

  2. Leapfrog says:

    Inderdaad, speklappen, licht gerookt en spetterend in de pan. Daarnaast komen Sultana’s en gedroogde pruimen naar boven. Interressante combinatie! Ook in de mond weer die speklappen en weer een lichte fruittoon, maar welke?
    De finish is middellang en enigszins droog met een klein bittertje dat achter in je mond blijft hangen. Apart voor een Coal Ila, maar wel lekker. 85 punten.

  3. Pingback: BTC: Sample 4 (Caol Ila 11, 59%) | Malt Fascination

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s