Bottle-share uitslag

Nu alle bottle-share flessen nogmaals geproefd zijn en de aanvankelijke proefnotities zijn aangevuld met wat uitgebreider materiaal rest er weinig meer dan een lijstje te maken van de uitslag. De top 10 (uit 10) whisky’s, welke vind ik het lekkerst en welke het minst, en waarom.

Ik ben erg blij met het verloop van de bottle-share, en de uiteindelijke whisky’s. Erg leuk is het als onbekende distilleerderijen je kunnen verrassen met iets super lekkers, maar ook jammer als de favorieten je een beetje in de steek laten. Ik ben ook gelukkig dat weer eens bewezen is dat de leeftijd en de hoeveelheid alcohol mijn smaak niet 100% sturen. Af en toe wil ik dat naar mezelf toe opnieuw bewijzen om de prijs per fles een beetje in bedwang te houden…

De uiteindelijke scores zijn als volgt: 1 whisky met 2 sterren, 1 whisky met 3 sterren, 3 whisky’s met 4 sterren en maarliefst 5 whisky’s met 5 sterren!

#10: Bunnahabhain: Te vlak, weinig diepgang en eigenlijk ook geen reden om hier nog eens naar terug te grijpen.

#9: Clynelish: Net iets te muf en te kurkig om echt een topper te zijn.

Hier valt een enorm gat tussen nummer 9 en 8. Dit omdat er erg veel kwaliteitverschil zit tussen deze flessen. De nummers 8, 7 en 6 liggen erg dicht bij elkaar.

#8: Longmorn: Ik had hier veel meer van verwacht. Het is geen slechte whisky, maar toch vond ik hem een beetje te rond/onuitgesproken.

#7: Lochside: Misschien moet ik deze nog eens proeven, maar ik vind hem tot nu toe niet heel bijzonder. Geen pieken in de smaak, geur en afdronk.

#6: St. Magdalene: Eigenlijk een hele mooie whisky. Mooie balans en lekkere vanille smaken. Net geen topper omdat ik wat complexiteit mis, vooral voor zo’n oude en dure whisky.

#5: Bladnoch: Een onverwachte topper. Erg veel smaak, lekker fris en simpelweg erg lekker.

#4: Strathisla: Een eerlijke whisky, die na de neus niet veel meer verrast, maar wat ie doet is zo ontzettend goed. Lekkere aardse smaken!

#3: Caol Ila: De goedkoopste uit het stel. Ook een van de lekkerste. Bbq, spek en zoete paprika en perziken. Er zit gewoonweg enorm veel smaak in.

#2: Glenrothes: Vooral de sinasappel-chocolade combinatie spreekt me erg aan. Veel lekker smaken, ook niet te fel. Heel heel heel mooi

#1: Glen Grant: Toch de oudste als lekkerste. Het verbaast mezelf eigenlijk een beetje, maar er is zoveel te ontdekken in deze whisky dat het een soort van avontuur wordt om hier eens goed voor te gaan zitten. Misschien is dit eerder de spannendste/leukste whisky dan 100% de lekkerste. Maar het gaat toch om het totaalbeeld!

Conclusie: Wat mij betreft is de bottle-share een enorm succes. Een aantal whisky’s op de gok kopen is eigenlijk ongeveer het leukste, maar niet altijd het slimste om te doen. Op deze manier kan je het nadeel omzeilen en het voordeel uitbuiten. En het is me zeker niet tegen gevallen en ik heb een aantal nieuwe whisky’s leren kennen waar ik erg positief over ben. Mijn eerste Lochside en Strathisla. Buiten wat standaard uitgaven ook de eerste Longmorn en Glen Grant. Veel positief verrassende whisky’s dus!

Scotch Malt Whisky SocietyIk heb ook enorm veel zin om de volgende te organiseren, en een groot aantal anderen om mee te doen. Ik heb al een stuk of 8 voor-inschrijvingen binnen en veel mensen die gehint hebben om mee te doen. De volgende bottle-share zal zijn met flessen van de Scotch Malt Whisky Society. Een club waar je lid van moet zijn om flessen te kunnen bestellen, dus erg gelimiteerd spul. Ze pakken het apart aan door niet de distilleerderij naam prijs te geven maar alleen de flessen te nummeren. Erg leuk, want je moet dan echt op de smaak af gaan en niet op de reputatie of marketing afdeling van een whisky.

Mocht je daarin geinteresseerd zijn dan kan je een berichtje achterlaten. Als je mijn e-mailadres hebt kan je me natuurlijk ook mailen. De nieuwe bottle-share zal in november gaan plaatsvinden, zodat iedereen alles binnen heeft voor de feestdagen (niet dat ik zo lang zal wachten met versturen/uitdelen/proeven…). First come, first serve. Mochten er genoeg aanmeldingen zijn kan het zijn dat ik van alles 2 flessen bestel. Dan heb ik in totaal 25 aanmeldingen nodig. Dus ook als je denkt te laat te zijn, gewoon ‘commenten’ of mailen. Er zal een reservelijst zijn voor de eventuele 2e set flessen.

Advertisement

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Bladnoch, Bunnahabhain, Caol Ila, Clynelish, Glen Grant, Glenrothes, Linlithgow, Lochside, Longmorn, St. Magdalene, Strathisla and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Bottle-share uitslag

  1. Bas says:

    Ik heb zo iets ook vande week ergens op het net gezien. De flessen zitten in schreewende folieverpakkingen met een nummer. Omdat mensen makkelijker de nummers zouden onthouden dan de naam.
    Als ik nu nog wist waar ik dat gezien heb.

  2. sjoerd972 says:

    Die zijn inderdaad ernstig. De flessen van SMWS zijn gelukkig aanzienlijk mooier om te zien: http://www.whiskyintelligence.com/wp-content/uploads/2010/08/smws-print-a3_page_01-212×300.jpg

  3. Pingback: Bottle-Share 2 – de uitslag | Malt Fascination

  4. Pingback: Strathisla 1967-2015, 43% – Gordon & MacPhail’s | Malt Fascination

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s