St. Magdalene 1975-2009

De St. Magdalene is een whisky waar ik zeer benieuwd naar was, omdat ik er weinig ervaring mee heb. Ooit heb ik een keer een 26 jaar oude van Blackadder mogen proeven, maar daar was ik niet kapot van. Lekker, maar niet fantastisch. Dit was dus een soort herkansing.

Met het oog op de prijs van een gemiddelde St. Magdalene tegenwoordig is het wel zaak dat ze fantastisch lekker zijn, gezien je er toch al snel zo’n 125 euro of meer voor neer moet tellen. Ze staan echter wel goed bekend, dus dat geeft wat verwachting.

Geur:
St. MagdaleneDe geur van vanille en zoethout komt je tegemoed zodra je je neus in het glas steekt. Ook het groen van bloemen en planten zijn zeker aanwezig. Ik denk ook iets van boter te ruiken. Ik denk ook een spoortje rook te ruiken, maar dat kan ook door 33 jaar in het vat komen.

Smaak:
Vrij scherp voor zo’n ouwe whisky. Er komt iets van fruit door, citroen met name. De vanille geeft een vertrouwde zoetheid. Het lijkt alsof ie iets dikker wordt naarmate je hem proeft.

Finish:
Hij blijft wat grassig. Door de citrusvruchten wordt ie ook wat bitterder, bitter-sweet dus. De afdronk is niet bijzonder lang.

Ik vind deze, van wat ik me kan herinneren, lekkerder dan de Blackadder waar ik het eerder over had. Een lekker whisky, maar wederom niet fantastisch. Al moet ik zeggen dat het in dit geval geen verkeerde zet is geweest om hem te bottelen op 43%. Het is nog steeds een erg smaakvolle borrel.

Wat grappig is is dat het kistje waar de fles in verpakt zit zo’n ontzettend sterke boenwas geur heeft dat je vanuit de fles niks kan ruiken. Deze moet per se in je glas. Wel een mooi kistje trouwens…

St. Magdalene, 43%, 1975-2009, Refill Sherry Hogshead, G&M Rare Old

4 sterren

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm very interested in booze, with a focus on whisky. I like to listen to loads of music and play lots of Magic: the Gathering, and board games too. I'm married to Anneke, have two daughters Ot and Cato, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Linlithgow, St. Magdalene and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to St. Magdalene 1975-2009

  1. Pingback: Bottle-share uitslag | Nog een whisky blog…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s