Glen Grant 1958-2009

De whisky waar ik de hoogst gespannen verwachting bij had. Ik heb slechts een keer eerder de kans gehad om een 50 jaar oude whisky te proeven, en die viel me vies tegen. Dat was de Springbank 50 van de Millennium Collection en ik vond hem naar nat behang en karton smaken. Erg jammer voor een fles van dik over de 2.000 euro.

De Glen Grant kostte slechts 10% daarvan. Nog steeds een stevig bedrag, maar zo’n bottle-share is een uitgelezen kans om dit soort dingen te proberen. Uiteindelijk is dat toch waarom je dat soort dingen organiseerd. 50 jaar oud dus. Slechts 40% alcohol, wat waarschijnlijk erg dicht bij vatsterkte is op die leeftijd.

Geur:
Glen Grant 1958Rood fruit, bessen. Fudge, caramel en sherry. Verrassend weinig opdringerig hout in de geur. De fudge en caramel geven het idee van sticky toffee pudding! Vooral het rode fruit, ik proefde kersen en bessen, vond ik heel verrassend!

Smaak:
De caramel en fudge nemen het voortouw. Toch blijft er een frisse fruitigheid in de smaak overeind. De typische sherry smaken van wijn en noten worden ook wat duidelijker.

Finish:
Zacht en lang. Het fruit komt terug en werkt zich tot op gelijke hoogte met de sherry smaken.

Wat een geweldige dram! Ik ben helemaal verliefd op dit spul. Het duurde dan ook meer dan anderhalf uur voor ik het kleine beetje wat ik mezelf ingeschonken had opgedronken had. Elk kwartier kan je eigenlijk weer opnieuw beginnen met ruiken. De geuren en smaken veranderen vooral qua balans steeds en het duurt enorm lang voor er wat hout doorheen komt. Nergens zit een puntje waar ik kritiek op kan hebben! De volgende keer dat ik een exclusieve whisky wil kopen die ik nog niet geproefd heb zal ik zeker op oude Glen Grant gaan letten!

Glen Grant, 40%, 1958-2009, Gordon & MacPhail Retro label.

5 sterren

Advertisements

About Sjoerd de Haan-Kramer

I'm a web developer at Emakina. I'm highly interested in booze, with a focus on whisk(e)y. I like to listen to loads of music and read quite some books. I'm married to Anneke, have a daughter Ot, a son Moos and a cat called Kikker (which means Frog, in Dutch). I live in Krommenie, The Netherlands.
This entry was posted in Glen Grant and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Glen Grant 1958-2009

  1. Pingback: Bottle-share uitslag | Nog een whisky blog…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s